Pályázat: Tömeges számlakibocsátókra fókuszáló progresszív fizetési megoldás

Közzétéve:

Kedvezményezett neve: GRÁNIT Bank Zártkörűen Működő Részvénytársaság

Projekt címe: „Tömeges számlakibocsátókra fókuszáló progresszív fizetési megoldás”

A támogatás összege: 380 773 576, - Ft

A támogatás mértéke: 48,61938%

A Projekt tartalmának bemutatása: A fejlesztés célja egy bankkártyás fizetéshez hasonlóan felhasználóbarát fizetési megoldás létrehozása, amely a fogyasztók számára egyszerűbbé és biztonságosabbá teszi a rendszeresen felmerülő számlák befizetését, illetve a tömeges számlakibocsátók (közművek, telekommunikációs cégek, biztosítók, állami vállalatok stb.) számára olcsóbb működést eredményez. Ezen felül országos szinten elősegíti a lakosság digitális kultúrájának fejlesztését és hozzájárul a készpénzfizetés arányának csökkenéséhez. Számításaink szerint a jelenlegi számlabefizetési módok magas költségéből adódóan megoldásunk bevezetésével több, mint 40 milliárd Ft spórolható meg nemzetgazdasági szinten a különböző közvetítők kihagyása nyomán (pl. kártyatársaságok).

A fogyasztók szemszögéből a jelenlegi számlabefizetési megoldások körülményesek és sok esetben nem biztonságosak. A csoportos beszedésnél az ügyfelek nem rendelkeznek a tranzakciók felett megfelelő kontrollal. A hagyományos átutalások indítása időigényes és gyakoriak a hibás megbízások, ami az ügyfelek számára kellemetlenséget, a vállalatok számára pedig többletköltségeket okoz. A bankkártyás fizetéseknél az ügyfelek rákényszerülnek érzékeny és privát bankkártya adataik kiadására. A sárga csekkel történő számlabefizetés az összes fizetési lehetőség közül a legdrágább a vállalatok számára Magyarországon, emellett a fogyasztók szemszögéből is a legkörülményesebb megoldás.

Innovációnk lehetővé teszi a gyors, kényelmes és olcsó digitális számlabefizetést bankkártya adatok megadása nélkül. A projekt megvalósítására a 2019. szeptemberében életbe lépő PSD2 (Európai Bizottsági irányelv) által bevezetett bankrendszeri reform biztosítja a lehetőséget, melynek keretében egy fizetési kezdeményezési szolgáltatást (PISP) fejlesztünk. Projektünk keretében számos kapcsolódó innovatív fejlesztés valósul meg. Például kifejlesztésre kerül olyan szolgáltatás, amely nagy mennyiségű fizetési adatból jelez előre különböző felhasználói viselkedéseket (pl. késedelmes fizetés, lemorzsolódás) vagy egy mesterséges intelligenciára épülő arcösszehasonlító rendszer, ami lehetővé teszi az ügyfelek azonosítását emberi közbeavatkozás nélkül.

A Projekt tervezett befejezési dátuma: 2022.08.31.

Projekt azonosító száma: 2019-1.1.1-PIACI-KFI-2019-00117

Vissza az összeshez