5+1 tipp a tudatos, „zöld” karácsonyhoz

Közzétéve:

Megugró húsfogyasztás, 10-15%-kal növekvő papírfogyasztás, fejenként évi 175 kg ételhulladék – csak néhány szempont, ami miatt az ünnepi időszakban érdemes környezettudatosabban élnünk. De mégis hogyan tehetjük ezt meg? A Családi Zöld Pénzügyek 5+1 gyakorlati tippben mutatja be, hogyan lehet a karácsony pénzügyileg tudatosabb, és egyben zöldebb.

1. Ajándékozzunk a 8R jegyében!

A karácsonyi ajándékok tervezésénél bátran használjuk az angol szavak rövidítéséből alkotott 8R technikát! A főként hulladékcsökkentési céllal alkalmazott módszertanról részletesen az MNB Családi Zöld Pénzügyek Hulladékcsökkentési alapok c. cikke foglalkozik, azonban jól használható karácsonyi témakörben is. Hogyan?

  • Gondoljuk át, hogy tényleg szükséges-e minden családtagnak ajándékot vásárolnunk! Lehet közös döntés, hogy az adott évben csak a gyerekeknek veszünk ajándékot, a felnőtt családtagok inkább kisebb, szimbolikus dologgal lepik megy egymást, vagy épp használati tárgyakat, könyveket cserélnek.
  • Az élmény is ajándék – sokszor nagyobb, mint a tárgyi. Lehet ajándék egy saját magunk által készített „kupon”, amellyel rég látott rokonokat lepünk meg, s amely egy közös kirándulásra, családi programra invitálja őket.
  • Ugyanígy készíthetünk házilag kézműves ajándékokat, sütiket, lekvárokat, szörpöket, szappanokat.
  • Ne feledjük, hogy nem „ciki” a használt ajándék, sőt! Ahol kisgyermek van a családban, jól tudják a szülők, hogy a legtöbb ruhát, eszközt vagy játékot néhány hónap múlva már kinövi a megajándékozott – semmit nem von le az értékéből, ha használt, de jó állapotú rollert vagy babaházat veszünk.
  • Ha még megvan a miénk – javítsuk meg!! Nincs is annál szebb ajándék, ha egy gyerek a saját szülei régi könyvét, játékát kapja, megtanulva ezzel azt is, hogy miért érdemes megóvni a saját dolgait.

2. Csomagoljunk dekoratívan, de tudatosan!

Praktikus módszer, ha az ajándékos és italostasakokat eltesszük, és újra felhasználjuk. Amennyiben pedig egyedi és dekoratív csomagolást szeretnénk, ne a glitteres táskákra gondoljuk! Egy krumplinyomdával készített, ragasztószalag helyett natúr spárgával átkötött, óriási masnik helyett tujaágakkal vagy csipkebogyóval díszített csomagolás sokkal egyedibb.

3. Gondoljuk át a fenyővásárlást!

Egyre elterjedtebb a magyar családok körében is, hogy egy földlabdás vagy épp egy műfenyőt választanak karácsonyfának. A műfenyő azonban csak akkor lehet fenntartható és takarékos alternatíva, ha sokáig, 10-20 évig használjuk. A gyökeres fenyő elsőre jó megoldásnak tűnik, valójában azonban nem feltétlenül az, mert nem valószínű, hogy túléli a fűtött szobai klímát. A vágott fenyő alapvetően nem olcsó, és az ünnepek után az is a kuka mellé kerül. A karácsonyfára jó alternatíva lehet például egy kerti fa, vagy egy szeretett szobanövény feldíszítése.

4. Legyen kézműves a karácsonyunk!

Kész dekorációk helyett készítsünk olcsó alapanyagokból egyedi díszeket! Az adventi naptár is készülhet papírgurigákból vagy épp papírpoharakból. Egyszer használatos szalvéta helyett szerezzünk be vagy készítsünk ünnepi textilszalvétákat. A környezetbarát dekoráció azon túl, hogy egyedi, sokat jelent a papírfogyasztásunk mérséklése szempontjából! Gyermekeink számára szintén maradandó élmény, és egyben készségfejlesztő alkalom, ha ők is kivehetik a részüket az ünnepi készülődésből.

5. Tervezzük meg az ünnepi menüt!

A tervezést ne a hozzávalóknál kezdjük, hanem a vásárlás helyszínének kiválasztásával! Keressünk fel helyi termelőket, termelői piacokat, szerezzük be tőlük az alapanyagokat! Ha már előre tudjuk, hogy bizonyos dolgokból (pl.: mézeskalács) nem lehet keveset készíteni, rendezzünk barátainkkal, rokonainkkal sütipartit! Így a hozzávalók és azok költségei is eloszlanak, az ünnepi hangulat pedig kezdetét is veszi egy kis közös sütés-főzéssel. Ha pedig minden előzetes tervezésünk ellenére mégis sok ételmaradékunk keletkezik az ünnepek után, semmiképp ne dobjuk ki azt! Keressünk fel olyan gyűjtőpontokat, karitatív szervezeteket, akik a megmaradt, mások által még örömmel elfogyasztható ételeket eljuttatják a rászorulóknak!

+1. A családi körön túl…

Ha megtehetjük, hogy a saját ünnepi kereteinken is túllépjünk, gondoljuk azokra, akik számára néhány csomag tartós élelmiszer a legnagyobb karácsonyi ajándék. Számos megbízható szervezet és egyesület segít abban – főleg az ünnepek előtt –, hogy adakozhassunk.

Pénzügyek az ünnepek után...

A mindennapi pénzügyek és a környezeti fenntarthatóság életünk számos pontján összefonódik. Egy kis odafigyeléssel, megfontolt döntésekkel és hosszú távú tervezéssel egyaránt mérsékelhetjük életvitelünk környezetünkre gyakorolt hatását és javíthatjuk saját pénzügyi helyzetünket. Az MNB Családi Zöld Pénzügyek oldala számos gyakorlati tippel, hasznos tanáccsal szolgál mindehhez.

(Részletek: A hitel nem ajándék!)

Vissza az összeshez