Meghekkelt bizalom: így manipulálnak minket a kiberbűnözők

Közzétéve:

Telefonon, e-mailben és hamis webáruházakon keresztül vadásznak ránk

A kiberbűnözők egyre gyakrabban használják ki az emberek ösztönös reakcióit, hogy megszerezzék pénzüket vagy személyes adataikat. Az utóbbi években drasztikusan megnőtt az információs rendszerek felhasználásával elkövetett csalások száma: 2022 és 2023 között hétszeresére emelkedett az ilyen esetek száma az Áldozatsegítő Központokhoz bejelentettek között.

A leggyakoribb csalási módszerek

A csalók különféle módszerekkel próbálják megszerezni az áldozatok adatait és pénzét. Az Igazságügyi Minisztérium Áldozatsegítő Központja szerint a leggyakoribb módszerek között szerepelnek a hamis banki telefonhívások (13%), az adathalász banki e-mailek (16%) és a hamis online webáruházak (28%). A gyors cselekvésre ösztönzés az egyik leggyakoribb trükk, amellyel a csalók megpróbálják pánikba ejteni áldozataikat, hogy azonnali reakcióra kényszerítsék őket.

Hogyan ismerhetjük fel az érzelmi manipulációt?

A csalók gyakran tapasztalt manipulátorok, akik félelmet keltő állításokkal próbálják megfélemlíteni az embereket. Fenyegetéseik határozott fellépéssel társulnak, ami gyakran sikeresen rombolja le az áldozatok önbizalmát. A pánik hatására az emberek racionális gondolkodása beszűkül, és könnyen irányíthatóvá válnak. Fontos, hogy időt nyerjünk, és ne reagáljunk azonnal a fenyegetésekre.

Mi a teendő, ha áldozattá váltunk?

  1. Hívjuk fel a bankunkat! Azonnal értesítsük a bankunkat és tiltsuk le a bankkártyánkat!
  2. Tegyünk feljelentést! Hívjuk a 112-t és tegyünk bejelentést a hatóságoknál!
  3. Keressük fel az Áldozatsegítő Központot! Az Igazságügyi Minisztérium Áldozatsegítő Központjai jogi és érzelmi támogatást nyújtanak, valamint segítenek az azonnali pénzügyi segély igénylésében!

A mentális egészség fontossága

A kiberbűnözés áldozatai gyakran szégyent és bizalomvesztést éreznek, ami hosszú távú pszichés problémákhoz vezethet.

Ha a támadás okozta lelki nehézségek elhatalmasodnak, fontos, hogy pszichológus segítségét kérjük.

A Médiaunió Alapítvány és a KiberPajzs Program „A kulcs te vagy!” kampányának célja, hogy felhívja a figyelmet ezekre a veszélyekre és segítsen felismerni és elhárítani a csalási kísérleteket.

Ne hagyjuk, hogy a kiberbűnözők kihasználják a bizalmunkat!

Vissza az összeshez