Tájékoztató a kamatváltásról

hero-bg

Tájékoztató a kamatváltásról

A kamatkockázat mérséklése és a jövőbeni törlesztőrészlet kiszámíthatóságának módja lehetséges biztosítunk az érintett szerződésnek a Magyar Nemzeti Bank 9/2019. (IV.15.) számú ajánlása (Továbbiakban: MNB Ajánlás) alapján.

Az alábbiakban összefoglaltuk az  egyes, 3 havi kamatperiódusú fogyasztói Gránit jelzáloghitellel  rendelkező hiteleket érintő kamatoztatási módosításokat, a legfontosabb tudnivalókat. A jelzáloghitel-szerződések kamatozásának módosítási lehetőségéről bővebben is tájékozódhat a   Magyar Nemzeti Bank alábbi weboldalán , az érintett szerződések módosításának menetéről pedig jelen oldalunkon nyújtunk Önnek tájékoztatást.

Az Ön jelzáloghitel-szerződése érintett, annak érdekében, hogy döntést tudjon hozni, kérjük, figyelmesen olvassa el az alábbi tájékoztatást!

 • A kamatok változása az Ön számára akár jelentős kockázatot is jelenthet , mert nem számítható ki előre: a jövőben a kamatok nőhetnek és csökkenhetnek is. Ha csökkennek a kamatok, mérséklődik a törlesztőrészlet, ám ha  a kamatok nőnek, az Ön által fizetendő törlesztőrészlet is emelkedik. Minél hosszabb ideig tart a kamat, annál tovább változatlan az Ön törlesztőrészlete is. Ha Önnek hosszú távon fontos a törlesztőrészlet változatlansága, kiszámíthatósága, akkor érdemes megfontolnia, hogy hitele kamatát szerződésmódosítással hosszabb távra rögzítse!
 • Bár a hosszabb távra rögzített kamatozású hitelek kamata jellemzően magasabb, cserébe azonban hosszabb időre védelmet nyújtanak a törlesztőrészletek változása (esetleges emelkedése) ellen.
 • Kérem, vegye figyelembe, hogy  egy esetleges kamatemelkedés utáni szerződésmódosításra  a fenti tájékoztatásban foglaltaknál  csak kedvezőbb feltételekkel lesz lehetősége. Ezért – ha Önnek fontos a törlesztőrészlet hosszú távú változatlansága, kiszámíthatósága – még egy esetleges kamatemelést megelőzően minél hosszabb időszakra fixált kamatozásúra módosítani a hitelszerződést!
 • Kérem, vegye figyelembe, hogy a jelenlegi változó kamat mértéke és törlesztőrészlete a jövőben várható kedvezőbben is alakulhat, mint a szerződésmódosítással elérhető kamat mértéke és törlesztőrészlete.
 • Ha pénzügyi lehetőségei nem biztosítják a magasabb törlesztőrészlet vállalását, de szeretné a kamatkockázatot csökkenteni, akkor a megfelelő megoldás megtalálása érdekében vegye fel velünk a kapcsolatot (+36-1-510-0527, +36-70-960-9871)!

A kamatkockázatról további információkat talál a   Magyar Nemzeti Bank alábbi weboldalán .

KIK JOGOSULTAK A SZERZŐDÉSMÓDOSÍTÁSRA ÉS MIKOR KAPNAK ERRŐL SZEMÉLYRE SZÓLÓ TÁJÉKOZTATÁST? 

Ön akkor jogosult az MNB Ajánlás szerinti szerződésmódosításra, ha fogyasztói jelzáloghitel-szerződése 

 • 2015. február 1-je előtt lett megkötve,
 • változó kamatozású (referencia kamatlábhoz kötött, vagy 1 éves kamatperiódusú piaci jelzáloghitel)
 • forint alapú, és
 • az MNB Ajánlás meghatározott lépésének napjától (2019.04.16-tól) megkötött 15 éve meghaladó hátralevő futam (ezen termék az MNB Ajánlásbanknak legkésőbb 2019. szeptember 30-ig kapják meg a Bank „Tájékoztató levelét”), vagy
 • az évi értesítési kiküldést megelőző év december 31-től 10 éve meghaladó hátralevő futam (ezenenként az MNB Ajánlásbanknak szerint 2020. január 31-ig kapják meg a Bank „Tájékoztató levelét”), továbbá
 • nincs fennálló fizetési késedelme, vagy
 • a fizetési késedelem mértéke nem haladja meg a 90 napot.

Az MNB Ajánlás nem terjed ki:

 • az állami kamattámogatás igénybevételével érintett kölcsönszerződésre,
 • a devizakölcsönök törlesztési árfolyamának rögzítéséről és a lakóingatlanok kényszerértékesítésének rendjéről szóló 2011. évi LXXV. törvény szerinti gyűjtőszámlahitelre vonatkozó hitelkeret-szerződésre valamint
 • azon átmeneti időszakra szóló fizetéskönnyítést jelentő konstrukció, amelynél a fizetéskönnyítési időszak lejárata a szeptemberi fentiekben meghatározott típusú jelzáloghitel-szerződésekre vonatkozik, továbbá a 2019. 30-ig kiküldendő „Tájékoztató levél” megküldése az időpontra.

MI ALAPJÁN KERÜL MEGHATÁROZÁSRA A SZERZŐDÉSMÓDOSÍTÁSBAN RÖGZÍTETT ÚJ KAMAT? 

A módosított kölcsönszerződésre irányadó új kamat az Ön eredeti ügyletminősítéséhez (a kölcsönszerződésének 1.1. pontjában feltüntetett) tartozó, mindenkor hatályos jelzálog fedezet mellett nyújtott piaci kamatozású hitelekről szóló Hirdetményben feltűntetett 5 vagy 10 éves kamatperiódushoz tartozó sztenderd kamat lesz.

Az egyes konkrét kondíciókat a „Tájékoztató levelek” tartalmazzák.

MI A SZERZŐDÉSMÓDOSÍTÁS FOLYAMATA

 1. Tájékoztató levél kézhezvétele
 2. Szerződésmódosítási kérelem és a levéligazolások (6 havi bankszámla kivonat és munkáltatói igazolás) benyújtása (a Tájékoztató kézhezvételét követő 30 napon belül)
 3. Szerződésmódosítási díjazása
 4. Szerződésmódosítás aláírása a bankfiókban
 5. Közjegyzői okirat módosítása és díj megfizetése
 6. Hitel törlesztése az új kondícióknak megfelelően 

KAPCSOLATFELVÉTEL

A fentiekkel kapcsolatos kérdése merül fel, kérem, hívja a  +36-1-510-0527   vagy  +36-70-960-9871  számot, ahol kollégáink készséggel állnak rendelkezésre.